Recept: Stoofperenzuurkool met spekjes
Een heerlijk winters recept van Ranfru. Als marktleider van kant-en-klaar stooffruit levert Ranfru al sinds 1995, peren en aanverwant stooffruit in Nederland en daarbuiten. Ranfru beheert de gehele keten duurzame (contract)teelt en verwerkt alles in eigen bedrijf. De peren worden in huis geschild, gestoofd en verpakt. Ranfru heeft duurzaamheid, smaak en kwaliteit hoog in het vaandel staan. De bereiding vindt plaats volgens traditionele, maar ook juist hedendaagse recepten.
Ingrediënten:
- 300 gram kant-en-klare stoofpeertjes
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 500 gram kruidenzuurkool
- 3 el bruine basterdsuiker
- snufje kaneel
- scheutje lauw water
- 785 gram aardappels (geschild gewicht)
- beetje warme melk
Hoe maak je het?
Schil de aardappels. Bak de spekjes uit in een grote pan zonder boter. Voeg een klont boter bij de spekjes en doe 3 eetlepels bruine basterdsuiker in de pan en zet het vuur hoog. Roer het geheel goed door en voeg de uitgelekte peren toe. Voeg een scheut lauw water toe en roer goed door.
Zet het vuur laag en voeg de zuurkool toe. Voeg een snufje kaneel toe en breng alles aan de kook. Doe vervolgens het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de zuurkool rustig 30 tot 35 minuten stoven. Kook ondertussen de aardappels. Doe de zuurkool in een vergiet en vang het vocht op. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een deel van het zuurkoolvocht en wat melk. Breng op smaak met zwarte peper. Roer de zuurkool erdoorheen, stamp nog even en voeg indien gewenst nog wat zuurkoolvocht toe. Eet smakelijk!