skip to Main Content

Bijzondere smaken en kruiden

Een nieuw jaar betekent vaak ook een wisseling in de menukaart. We gaan langzaam over van de feestelijke gerechten naar de meer gezonde en winterse gerechten. En een nieuw jaar betekent ook nieuwe smaken en nieuwe trends die in de keuken gebruikt kunnen worden. Van der Mey zocht een aantal bijzondere kruiden en smaken op om uw gerechten in 2017 een extra bijzondere twist te geven!

Zwarte Kardemom

Zwarte kardemom is het donkere zusje van de bekendere groene kardemom. De smaak is ook anders. Waar groene kardemom eerder wordt gebruikt in zoete gerechten komt zwarte kardemom eerder terug in hartige gerechten. Het heeft een rokerige smaak, dankzij de manier van drogen boven open vuur. Heel bijzonder!

Amchoor

Amchoor is een poeder gemaakt van gedroogde onrijpe groene mango’s. Als de mango’s nog niet rijp zijn worden ze geoogst en in reepjes gesneden. Deze worden weer tot een poeder gemalen. Dit poeder heeft een citrus-achtige smaak dat aan tamarind doet denken. Zuur, fris en past goed in de Indiase keuken!

Sumak

Sumak is een typisch ingredient wat in de Turkse keuken overal voor gebruikt wordt, maar wat hier in Nederland nauwelijks voorkomt. De gemalen besjes van de sumak plant geven een heerlijke fris zure smaak aan gerechten, te vergelijken met citroensap maar dan pittiger. Heerlijk in salades, soepen of over eitjes op een sandwich bijvoorbeeld?

Sesam Olie

Misschien al een bekende als je vaak Oosterse gerechten maakt, maar wist je dat de warme smaak van deze olie ook goed past in andere stijlen van keukens? Een goede olie om te gebruiken in de koude wintermaanden!

Piment d’Espelette

Espelette peper komt uit het Baskenland, in Frankrijk. Het dorpje Espelette ligt helemaal in het Zuid Westen, helemaal aan de Spaanse grens in de bergen. Het is een vriendelijke peper, minder scherp dan zijn neef de chili. Het heeft een complexere smaak dan de chili, een beetje bitter en zoet en doet het goed met toast of vlees, en zelfs met desserts.

 

Heb je zelf nog nieuwe smaken die je gaat gebruiken in de keuken? Laat het ons weten op onze Facebookpagina!

Back To Top