Het is bijna… 3 oktober!
Na een lange en hongerige belegering is eindelijk de hulp nabij. Na de opzettelijke doorbraak van de dijken vluchten de Spanjaarden en de Leidenaren hebben eerst niks door. Tot Cornelis Joppenszoon op onderzoek uitgaat. Hij sluipt naar de Lammenschans en ziet dat het verdedigingswerk er verlaten bijligt. De Spanjaarden moeten haastig vertrokken zijn, want op de schans stond nog een pot met wortelen, uien, vlees en pastinaken op het vuur. Deze maaltijd is later bekend geworden onder de naam hutspot. Dus deze week ia de spotlight natuurlijk voor peen en uien!
Peen & ui
Wortels hebben niet een seizoen, maar twee. Waarschijnlijk wist u al dat de lente wortels iets dunner en milder van smaak zijn en dat de grote winterpenen heerlijk robuust zijn. Deze jongens worden gebruikt in de traditionele hutspot. En natuurlijk is de wortel oranje omdat Nederlanders vroeger deze soort meer teelden ter ere van Willem van Oranje. Dus was de wortel in de hutspot van het Leidens Ontzet oranje, of geel, of paars? We zullen het nooit weten…
Winterpeen schoon – artikelnummer 12396
Uien schoon – artikelnummer 2057
Kastanjes
Kastanjes zijn echte herfstproducten. Men trekt er op uit om in parken en bossen de tamme kastanjes te zoeken. Wij hebben ze gewoon per kilo, of gekookt in pakken. De kastanje is een goede vervanger voor veel producten die niet passen in het veganistische dieet.
Kastanjes per kilo – artikelnummer 174
Kastanjes gekookt – artikelnummer 8007