skip to Main Content

Citroen Meringue Taart

Iedereen weet dat dit het seizoen van citrus is. Wat is er dan mooier om van al die zonnestraaltjes bijvoorbeeld Citroen Meringue taart te maken? Veel mensen hebben hun eigen recept, en voorkeur, maar hier bij Van der Mey houden we van een goede zure lemoncurd, een niet al te zoete bodem, en veel Italiaanse meringue. Recept van kokenmetkennis.nl!

Bodem

  • 300 g bloem
  • 25 g suiker
  • 1 tl suiker
  • 250 g koude (!) boter
  • 50 ml ijskoude wodka
  • 50 ml ijskoud water

Vulling

  • 3 citroenen
  • 200 g suiker
  • 50 g maïzena
  • 60 g boter
  • 6 eidooiers (L)

Meringue

  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 eiwitten (L)
  • 1 el citroensap

Stap 1

Meng 175 g van de bloem met het zout en de suiker kort in de keukenmachine. Voeg de boter toe in stukken en draai kort tot alles half is gemengd. Er mogen sporten van bloem in blijven zitten. Hussel alles even goed om in de machine en doe de rest van de bloem erbij. Geef 4 a 5 korte pulsen met de machine tot een kruimeldeeg ontstaat. Doe het deeg over in een kom en voeg wodka en water toe. Meng alles snel door elkaar tot een vochtig deeg dat licht plakt. Vorm er een platte ronde plak van en wikkel in plastic folie. Laat 1 uur opstijven.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180° C. Haal het deeg uit de koeling en laat 5 min. opwarmen. Rol het uit op een bloem bestoven bakplaat tot een ronde lap die groot genoeg is om de taartvorm te bekleden. Belangrijk is dat je niet meerdere keren heen en weer rolt over hetzelfde stuk deeg. Vet de taartvorm in en leg het deeg erin. Snijd eventueel het overtollige deeg rond de vorm weg. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bekleed het deeg met bakpapier. Vul de vorm met blinde vulling en bak de taart 20 min. in de oven. Verwijder de blinde vulling en het bakpapier en zet de taart nog 20 min. terug in de oven. Laat volledig afkoelen.

Stap 3

Rasp de schil van 2 citroenen en pers het sap uit alledrie. Bewaar 1 el sap voor de merengue. Breng 350 ml water met de suiker, maizena en een 1/4 tl zout aan de kook op matig vuur. Roer goed zodra het mengsel begint te binden en glazig wordt. Voeg dan de eidooiers, boter, citroensap en schil toe en roer goed. Breng de vulling nog kort aan de kook (het oppervlakte moet even een paar bubbels geven) en doe dan over in de taartbodem. Doe een stuk plastic folie over de oppervlakte van de vulling (om velvorming te voorkomen) en laat de taart 2 uur afkoelen.

Stap 4

Breng voor de merengue 160 ml water (= 160 g) met de suiker en vanillesuiker aan de kook en laat het ± 8 minuten op hoog vuur inkoken. Beter is om een thermometer in de siroop te zetten en de siroop te koken tot een temperatuur van 121 graden. Klop ondertussen de eiwitten met het citroensap (of 1 tl wijnsteenpoeder) tot slappe pieken (bekijk hiervoor deze video of lees dit blog). Start hiermee zodra de suikersiroop ongeveer 113 graden is.  Schenk er dan al kloppende de hete suikersiroop bij. Blijf nog een paar minuten doorkloppen tot het eiwit mooi glanzend wit en stevig is.

Stap 5

Verdeel het eiwit over de taart en zet de taart kort onder de ovengrill totdat de bovenkant goudbruin is. Je kunt ook een gasbrander gebruiken om de taart te bruinen.

Back To Top