skip to Main Content

Chef’s Special: Bar Lokaal in Leiden

Beau Artist: “Wij hopen als zaak een ‘local hero’ te zijn.”

We zijn op bezoek bij Bar Lokaal in Leiden, waar Beau Artist ons meeneemt in zijn keuken en gepassioneerd verteld over zijn druk bezochte zaak.

Waar zijn we hier?

Jullie zijn bij Bar Lokaal, een bar en bistro in het hart van Leiden gelegen naast de Hooglandse kerk. Ons zaak is opgesplitst onder twee panden, zo hebben wij het bargedeelte. Hier zit men aan gemeenschappelijke tafels of op een kruk aan de bar of het raam, dit zorgt voor een dynamische geheel en een hoop gezelligheid. Aan de andere kant hebben we de bistro met uitzicht op ons open keukentje. De knusse tafeltjes dicht op elkaar geven een beetje het ‘cantina’ gevoel.

De inrichting is tijdloos maar fris. Een combinatie van eigen maatwerk van duurzame materialen die op gaan in het pand en klassieke design stoelen als de ‘revolt’. Beide ruimtes hebben ongeveer 30 zitplaatsen, dus 60 in totaal.

Het team bestaat voornamelijk uit jong volwassenen met enthousiasme voor eten, drinken en Bar Lokaal. Iedereen denkt en werkt mee. Zo ontwerpt de ene medewerker t-shirts voor het personeel en maakt de ander kunst voor aan de muur. Het is een bruisend team van ondernemende mensen.

Wat wil je de gasten meegeven?

Wij hopen als zaak een ‘local hero’ te zijn. Een tweede huiskamer voor als je even de deur uit wilt maar toch ergens wilt neerstrijken waar het vertrouwd voelt.

Omdat je bij Bar Lokaal terecht kan voor koffie op maandag 8 uur, voor bier en bitterballen op zondag 16 uur of nog een lekker gerechtje op donderdag 22 uur, maakt dit het een stads lokaal met een zeer lage drempel. Ons gasten zijn ons buren, de winkeliers uit de omgeving, uitgaanspubliek en nog veel meer.

In het begin hadden wij een lange adem nodig om deze lange openingstijden zinvol te maken, maar dat is gelukt en nu is Bar Lokaal 7 dagen in de week open van 8 uur ‘s ochtends tot in de nacht, daar zijn wij trots op!

Wat is de stijl van de keuken?

Onze keuken is erg eclectisch. Er loopt wel een lijn door de kaart, maar als je goed kijkt naar bereidingen en smaken dan gaan wij de hele wereld over. Van ceviche naar labneh en van eggs Benedict naar huisgemaakte pasta.

Wij houden van alle klassiekers maar willen ook blijven ontwikkelen door nieuwe dingen te proberen. Ons kaart is hierdoor breed toegankelijk maar ook verrassend.

Wij gebruiken veel groenten in ons gerechten, de helft van ons kaart is dan ook vegetarisch. Wij hebben ook vegan mogelijkheden.

Groenten zijn vaak ondergewaardeerd, maar de bereidingswijze zijn eindeloos. Grillen, confijten, blancheren, pureren…we doen het allemaal.

Mijn persoonlijke favorieten, dat zijn toch wel bloemkool, aubergine en zwarte kool.

Waarom kies je voor Van Der Mey?

Al vanaf mijn tweede bijbaan in de horeca werk ik met Van Der Mey. Bij het openen van mijn voormalige restaurant De Engelenbak ben ik zelf met vd Mey is zee gegaan en tot de dag van vandaag (6,5 jaar verder) nog steeds klant. 6 dagen in de week bestellen wij ‘s avonds wat wij de volgende dag nodig hebben en de volgende dag staan de verse spulletjes op de stoep, perfect.

Van Der Mey organiseert ook regelmatig trips naar leveranciers en kwekers. Zo ben ik een keer mee geweest naar Koppert Cress in het Westland. Erg leerzaam en inspirerend!

Welk gerecht ga je voor ons maken?

Geroosterde bloemkool, met tahin, parmezaanse kaas, zhug, peterselie, granaatappel en pijnboompitten.

Dit gerecht is geïnspireerd op de geroosterde bloemkool die je vaak op de kaart ziet in Israël en wordt geserveerd met tahin. Tahin alleen wordt vaak als bitter ervaren door mensen die het niet kennen. Dit gerecht is een verfrissende variatie en bevat veel smaken en structuren en is ook nog eens heel kleurrijk en een lust voor het oog.

Recept

Bloemkool:
Blancheer de bloemkool 1/2 minuten in zijn geheel. Leg op een bakplaat en bestrijk rijkelijk met hoede olijfolie, zout, zwarte peper en een beetje tabasco. Roaster in een voorverwarmde oven op 200 graden tot hij mooi egaal donker/goudbruin geleurd is.

Tahin:
Maak de gekochte tahin aan met citroensap, knoflook (gepoft is het lekkerste) peper, zout en olijfolie en sla op met een garde. Voeg water toe om hem wat zachter/romiger te krijgen.

Zhug:
Peterselie
Koriander
Groene chili
Knoflook
Zout
Koriander
Komijn
Kardemom
Olijfolie
SherryAzijn/citroensap

Rooster je specerijen in een droge pan en voeg daarna met alle ingrediënten in je keukenmachine of staafmixer. Het geheel moet er uit komen te zien als een wat dunne pesto.

Begin met een klein beetje van alle ingrediënten en voeg naar eigen smaak ingrediënten toe, zo zorg je dat hij niet te pittig of te zuur voor jou wordt.

Rasp je parmezaanse kaas op een van je fijnste standen

Voor de garnering heb je granaatappelpitjes nodig, wat gebrande pijnboompitten, extra citroensap, grof gehakte peterselie en eventueel een fijn gehakt lenteuitje.

Leg de bloemkool warm op een bord of serveerschaal. Besprenkel naar smaak met de tahin en zhug, bestrooi rijkelijk met parmezaanse kaas. Dan strooi je wat peterselie op de bloemkool  de pitjes en wat bosui. Maak af met nog een beetje citroensap en olijfolie en klaar!

Back To Top