skip to Main Content

Wat is topinamboer?

WEEK 36: ACTUEEL

  • Volop Clemengold en Sanlucar mandarijnen. De Spaanse Iwasaki zijn op komst.
  • Volop druiven beschikbaar, vooral de pitloze variant. Ook de heerlijk zoete Muskaat-druiven komen er weer aan.
  • Binnenkort komt de eerste boerenkool binnen.
  • Aanbod van steenfruit neemt verder af. Laatste week van de Reine Victoria pruimen

Topinamboer (aardpeer)

De topinamboer, of aardpeer, is een zonnebloemachtige. Boven de grond ontwikkelen aardperen stengels van wel drie meter hoog en gele bloemen. De smaak van aardperen is vrij mild en zoetig. Gebruik enkel goed verse exemplaren om rauw te eten. Snijd ze bijvoorbeeld in dunne plakken of schaaf ze. Maar wellicht de beste manier om deze groente in de oven te bereiden is simpel roosteren. Ook maakt u er heerlijke soepen en purees van.

Topinamboer (aardpeer) artikelnummer: 17096

Venkel

Deze week staan de venkelknollen centraal. De zaden, de takjes en de bladscheuten van de knollen lusten we allemaal erg graag. De uitgesproken anijs- en nootachtige smaak zijn zeer typerend. Venkel is niet alleen erg lekker, maar ook zeer gezond en kent een rijke geschiedenis. Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Chinezen en Hindoestanen gebruikten venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid. De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. Via middeleeuwse handelsroutes werd het naar Europa vervoerd.

Venkel artikelnummer: 100

Back To Top